Chiuveta din lemnMajoritatea chiuvetelor din ziua de azi sunt piese solide pe care le fixăm într-un colţ sau pe un perete al băii şi ele rămân imobile.  Artista Maja Ganszyniec se întoarce la originile chiuvetei : vasul de spălat, mai pe scurt în limba română - ligheanul. Bineînţeles, în revistele de specialitate nu vom mai întâlni acest cuvânt, deoarece se caută întotdeauna descrierile sofisticate, termenii cu rezonanţă modernă, neologismele.
 
 
 
Se pare că termenul « lighean » apare în limba noastră împrumutat din limba turcă şi reprezintă simplul vas de spălat, din metal sau mai târziu din porţelan. Apoi, când acest vas a fost prevăzut cu o scurgere şi a început să fie fixat de perete, a căpătat numele de chiuvetă, termen împrumutat din limba franceză. Maja Ganszyniec, designer polonez preia conceptul de util din trecut şi funcţionalitatea mecanismului de scurgere al chiuvetelor din prezent precum şi principiul de economie a resurselor naturale. Aruncând apa abia după oprirea robinetului se poate urmări debitul folosit şi se conştientizează mai uşor apa irosită. De asemenea lemnul folosit pentru suport este o prezenţă a naturii în interiorul băii noastre.
 
 
Deşi ideea de chiuvetă sau vană de lemn ne face sa fim reticenţi, trebuie să ştim că dacă lemnul este tratat corespunzător el devine la fel de rezistent la apă ca orice alt material folosit de obicei în băi. In general se preferă culoarea naturală a lemnului, însă el poate fi băiţuit în diferite culori şi nuanţe. De altfel, baia clasică percepută ca strict spaţiu de igienă personală este înlocuită cu încăperea concepută cu un design studiat astfel încât să creeze o stare de bine prin lumină, culori, armonie.
 
 
Flowood, de exemplu, este un concept nou pentru băi şi reprezintă un sistem patentat de fabricare a obiectelor de baie. Se încearcă « îmbrăcarea » colţului destinat spălării şi nu doar umplerea lui cu un obiect funcţional oarecare. Produsele Flowood au un design simplu, minimalist care nu ştirbeşte cu nimic frumuseţea naturală a lemnului.
 
 
 
 
 
Chiuveta din lemn nu este un concept nou. Incă din 1973  Giampaolo Benedini, co-fondator al companiei Agape din Italia este în căutare de materiale noi şi soluţii flexibile în încercarea de a obţine produse inovatoare şi unitare. Agape regândeşte tipologia convenţională a băii şi o transformă într-un spaţiu confortabil şi deosebit de estetic.
 
 
 
 
 
 
G. Benedini crează chiuvete minimaliste, geometrice : chiuveta conică din lemn, existentă în diferite esenţe: cireş, stejar deschis, neutru sau închis; de asemenea un corp multifuncţional, imbinarea dulapului de perete cu chiuveta folosind asocierea de materiale lemn – sticlă sau lemn - marmură. Apa se scurge prin cutia de pe perete creând iluzia unui truc magic.
 
 
 
 Un alt designer Italian, Giuseppe Pasquali, concepe pentru Agape chiuveta El Gabbiano, deosebit de elegantă prin formele sale alungite, sinuoase, parcă plutind. Este o mare diferenţă între o astfel de piesă fixată pe perete şi chiuveta greoaie sprijinită pe un picior de porţelan întalnită în majoritatea băilor de apartament. 
 
 
El Gabbiano, câştigătoare a premiului Design Plus în 1995, pe lângă aspectul deosebit, este şi foarte practică : este prevazută cu un suport de prosoape, suport pentru periuţele de dinţi, iar pereţii vasului se continuă într-o etajeră de depozitare.
 
 
Lemnul poate primi orice formă doreşte designer-ul, de la linii curbe, graţioase şi grosimi de 1-2 cm la linii drepte, forme geometrice masive şi unghiuri de 90º. Cele două variante se pot combina, blocul masiv clasic intră în contrast cu concavitatea obţinută din lemul scobit, sculptat care pune în valoare fibra lemnului. Se pot obţine astfel şi corpuri multifuncţionale, chiuvete cu spaţii de depozitare încorporate dedesubt.
 
 
  Pentru o baie care să redea şi mai mult frumuseţea brută a naturii, se poate opta pentru chiuveta din lemn fosilizat (pietrificat). Acest lemn este extrem de rar, deoarece e nevoie de până la două milioane de ani pentru a se cristaliza şi pentru a deveni la fel de dur ca şi cuarţul. Este practic o rocă. In Asia de Sud-Est fabricanţii selectează cu grijă buştenii de lemn pietrificat, în funcţie de culoare, calitate şi mărime.
 
 
Intr-un ambient exotic se poate instala o chiuvetă din lemn Tzalam cu tente roşiatice - maronii. Ţara sa de origine este Mexic dar creşte şi în regiunile tropicale ale continentului american şi în Caraibe, fiind un lemn masiv, foarte rezistent.
  
Pentru a rezista în timp în urma contactului constant cu apa, lemnul este şlefuit şi tratat cu uleiuri speciale, astfel nu işi schimbă culoarea şi nu reţine praful sau apa. Totuşi, se recomandă ştergerea regulată cu un burete moale sau o cârpă umedă şi evitarea produselor chimice de curaţare, în special cele pe bază de amoniac pentru că îşi pierde din strălucire şi poate fi atacat stratul de protecţie. De asemenea nu lăsaţi săpunul direct pe lemn o perioadă îndelungată.
 
 
Articol realizat de Laura Lucut
Surse foto: majagan, flowood, agapedesign, sinksgallery, ilbagnobandini


Data articol: 11-03-2010

Comenteaza articolul:

*Numele tau:
Titlu:
*Comentariu:
Campurile marcate cu * sunt obligatorii
Comentarii articol:

Nu exista comentarii pentru acest articol

Chiuveta din lemn
Magazin online unde puteti gasi mp3 playere, mp4 playere, mp5 playere, portabile audio :: Coolspace.ro
Camera Fete Roz Sweet Pink
Mobilier camera copii si tineret Starfall
amenajare exterioara-terasa
proiect rezidential-locuinta privata
design interior spatiu comercial
design interior spatiu comercial
design interior spatiu comercial
concept design interior rezidential
CasSa_Mhea
  De câteva zile bune, mașinuțe cântătoare ne anunță că OBI deschide din 8 Decembrie cel mai mare târg de Crăciun. Ei se laudă, printre altele, cu cei mai frumoși brazi, cele mai strălucitoare globuri și cele mai variate decorațiuni. ... detalii...
Va invitam, in elegantul decor din perioada Belle Epoque – Palatul Cesianu Racovita,  astazi Galeriile Artmark, la o conferinta interactiva despre legatura dintre moda si pictura de la sfirsitul secolului XIX . detalii...
  Franke, lider pe piaţa locală de sisteme incorporabile pentru bucătării destinate uzului casnic, le-a pregătit clienților o surpriză care să îi ajute să-și înfrumusețeze casele de sărbători.    Oferta Franke Sirio 4 ... detalii...
Interior Store lanseaza campania de design si reduceri Living in My Home! Incepand cu 25.09, Interior Store lanseaza o noua campanie de design si reduceri, Living in My Home!  Prin intermediul ... detalii...